AҦCУAA PЫБЖbbI

Abhazların sesi

-------------------- Abhazya'dan haberler --------------------


 
 Şamba Devlet Başkanlığına aday olabileceğini açıkladı

 

Sohum, Abhazya Başbakanı Sergey Şamba, kendisi ve Devlet Başkanlığı'nı vekaleten yürüten Aleksandr Ankuab’ın, Abhazya Devlet Başkanlığı için birlikte aday olabileceklerini düşünüyor.

 

Abhazya Parlamentosu 8 Haziran’da Devlet Başkanlığı seçimi için 26 Ağustos’u tarihini belirledi. Adaylık başvuruları 27 Haziran-17 Temmuz arasında yapılacak, adaylığı onaylananların kayıt işlemleri ise 27 Temmuz’a kadar gerçekleştirilecek.

 

Şamba, “Abhazya Devlet Başkanlığı görevi için seçimlere katılmayı ihtimal dışı görmüyorum. Hem benim hem Ankuab’ın bu görev için aday olması mümkün. Seçimler adil ve demokratik bir çerçevede ve dostça gerçekleşecek” dedi.

 

Ankuab’ın ise, adaylığı konusunda 27 Haziran’dan önce herhangi bir yorum ya da açıklamada bulunması beklenmiyor.

 

17.06.2011  Ajans Kafkas

 

 Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya için ‘nötr’ pasaport önerisini yenilemeye hazırlanıyor

 

Tiflis, Abhazya ve Güney Osetya vatandaşları için ‘nötr’ pasaportlar kanun tasarısı önceki gün Gürcistan Parlamentosu'nda gündeme getirildi.

 

Kanun tasarısına göre; istemeleri halinde Abhazya ve Güney Osetya vatandaşlarına kişisel bilgilerin yer aldığı nötr pasaportlar ve seyahat belgeleri verilecek, bu pasaportlarda Gürcüce kullanılmayacak, kayıt işlemlerini ise Gürcistan Maliye Bakanlığı Hizmet Acentesi gerçekleştirecek.

 

Nötr pasaport önerisi ilk defa Temmuz 2010’da, Gürcistan’ın o zamanki Entegrasyon Bakanı Temur Yakobaşvili tarafından gündeme getirilmişti.

 

Konuyla ilgili Sohum ve Tskhinval daha önce yaptıkları açıklamalarla resmi olarak, Tiflis’in Gürcü sembollerinin yer almadığı nötr pasaportlarının verilmesini teklifini kabul etmeyeceklerini duyurmuşlardı.

 

16 Nisan 2011’de Tskhinval’de Güney Osetya Dışişleri Bakanlığı, bu önerinin Güney Osetya için ilgi çekici olmadığı açıklamasında bulunmuştu. Abhazya Başbakanı Sergey Şamba da, Abhazya’ya Gürcü pasaportu verilmesini ‘saçmalık’ olarak nitelendirmiş ve “Burada hiç kimse bu pasaportları almaz. Vatandaşın Rusya ve Abhazya pasaportu var. Biz Gürcü belgeleri olmadan da işimizi halledebiliyoruz” şeklinde konuşmuştu.

 

15.06.2011  Ajans Kafkas

 

 Abhazya'da Devlet Başkanlığı adaylık başvuruları 27 Haziran'da başlayacak

 

Sohum, Abhazya Yüksek Seçim Kurulunun toplantısının ardından, Başkan Batal Tabagua, Devlet Başkanlığı seçimleri için adaylık başvurularının 27 Haziran’da başlayıp 17 Temmuz’a kadar devam edeceğini açıkladı.

 

Tabagua Devlet Başkanlığı seçimleri ile ilgili bazı konuları netleştirdiklerini, şu anda seçmen listelerinin incelenmesi konusunda çalışmaların yürütüldüğünü açıkladı.

 

26 Ağustos’ta yapılacak seçimlerde, seçmenler sabah sekizden akşam sekize kadar oy kullanabilecekler. Seçimler için Moskova ve Nalçık’ta da sandıklar oluşturulacak. Oyunu kullanan seçmenlerin pasaportlarına mühür basılacak.

 

Yüksek Seçim Kurulunun seçim sonuçlarını 3 gün içinde yayınlayacak. Adaylardan herhangi biri ilk turda kazanamazsa ikinci tur seçimler 9 Eylül 2011 tarihinden önce yapılacak.

 

14.06.2011  Ajans Kafkas

 

 RF bu yıl Abhazya'ya 10 milyar ruble ayıracak

 

Sohum, Rusya Başbakanı Vladimir Putin önceki gün Sohum’da, Rusya’nın Abhazya’da yeni finansal projeleri incelemeye hazır olduğunu açıkladı.

 

Putin, Sohum’a Bagapş’ın cenaze töreni için geldi. Putin, Abhazya Başbakanı Sergey Şamba ile görüşmesinde, “Rusya Abhazya’nın yakın komşuları ve diğer devletlerle uluslararası ilişkilerini geliştirmesine ve ekonomisini güçlendirmesine yardımcı olacak” dedi. ‘Zamanın tüm yaraları sarmasını umut ettiğini’ ifade eden Putin, “Umuyorum ki, Abhaz ve Gürcü halkları arasındaki ilişki yeniden oluşturulur” dedi.

 

Putin ayrıca, Rusya’nın Abhazya’da yeni mali projeleri incelemeye hazır olduğunu dile getirdi ve bu yıl Abhazya’ya 10 milyar rublenin üzerinde bir pay ayırmayı düşündüklerini açıkladı.

 

14.06.2011  Ajans Kafkas

 

 Abhazlar'dan Bagapş'a son veda

 

Abhazya lideri Bagapş için ülkede yas ilan edildi, eğlence yerleri kapatıldı. Türkiye'yi AKP'li Sait Açba ve 50 Türk vatandaşı temsil etti.

 

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, üç günlük yasın ardından son yolculuğuna uğurlandı. Rusya'nın başkenti Moskova'da tedavi gördüğü hastanede ölen Bagapş'ın cenazesine, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve bir çok üst düzey politikacı ve devlet adamlarının yanısıra Kafkas ülkelerinin Devlet Başkanları katıldı. Cenazede, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı temsilen kendisi de Abhaz olan AK Parti Afyon Milletvekili Sait Açba ve Türkiye Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Feridun Aksoy'la birlikte 50'ye yakın Türk vatandaşı yer aldı.

 

Tören, cenazenin Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri'ne ait TU 154 uçağının Moskova'dan Sohum'a getirilmesiyle başladı. Bagapş'ı karşılamak üzere binlerce insan Sohum-Vladislav Ardzınba Havaalanı'na akın etti. Moskova'dan getirilen Sergey Bagapş'ın cenazesinin yanında eşi Marina Şoniya, çocukları Liana ve Zurab Bagapş, Başbakan Sergey Şamba, Pitsunda kilisesi temsilcileri ve Sohum Başpiskoposu İllarion Plia, Abhazya Cumhuriyeti'nin Rusya Federasyonu'ndaki büyükelçisi ve yakın akrabaları yer aldı. Bagapş'ın naaşı, ilk olarak Cumhurbaşkanlık evinin bulunduğu Ardzınba Caddesi'nden Sohum Devlet Filarmoni Gösteri Salonu'na götürüldü. Korteje Sohum Askeri Harp Okulu öğrencileri, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Bandosu ve şeref kıtası eşlik etti.

 

Katafalka konan Bagapş'a son görevlerini yerine getiren Abhazlar, dün sabah 09.00'da saygı duruşunda bulundu. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'de saygı duruşunda bulunarak, tüm aile fertlerine teker teker başsağlığında bulundu.

 

Törenin ardından Oçamçıra Bölgesi'ndeki doğum yeri olan Cgerda Köyü'ne askeri zırhla götürülen Bagapş, yol boyunca çiçeklerle uğurlandı. Babaevinde ağıt yakılan Bagapş, top atışları altında toprağa verildi.

 

03.06.2011 Sabah

 

 Soçi-Gagra deniz otobüsü seferleri yarın başlıyor

 

Sohum, 1 Haziran’da Soçi ve Gagra arasında Karadeniz sahil boyunda çalışacak hızlı deniz otobüslerinin tanıtım seferi gerçekleştirildi. Yarından itibaren yolcu seferlerine başlanılacak.

 

Rusya Deniz Liman işletmeleri Soçi şubesi Müdürü Vasili Bogoslovski, “Deniz ulaşım programı yaz döneminde daha önceleri olduğu gibi 1 milyon yolcu taşınmasını hedefliyor” dedi. Bogoslovski’nin ifadesine göre, uluslararası Soçi-Gagra seferleri 1 Haziran’da başlayacaktı, ancak Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın vefatından dolayı iki gün ertelendi.

 

İngiltere’den satın alınan 40 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğindeki ‘Soçi-1’ ve ‘Soçi-2’ adlı hızlı katamaranlar 300 yolcu kapasiteli ve saatte 32 deniz mili hızına ulaşabiliyor. Bilet fiyatları 250-550 ruble olacak.

 

1 Ağustos 2010’da Tuapse’den Gagra’ya düzenli deniz seferleri başlamıştı. Geçen Ağustos’ta Soçi ve Adler’den de Abhazya’ya turistler için 4 deniz seferi gerçekleştirildi.

 

02.06.2011  Ajans Kafkas

 

 Bagapş sonrası dönemde Abhazya?

 

Sohum, Sergey Bagapş’ın vefatının ardından Abhazya, Devlet Başkanlığı seçimlerine hazırlanıyor. Altı yıl önce, 2004’de seçimlere farklı adayların destekçilerinin silahlı mücadelesi eşlik etti. Bazı uzmanların değerlendirmesine göre, bölge gerçekten iç savaşın eşiğine gelmişti. Bugün ise durum farklı. Abhaz politikacılar ve Rus gözlemciler, artık başka bir dönemin yaşandığını, benzer tablonun tekrarlanmayacağını ifade ediyorlar.

 

Parlamento Başkan Yardımcısı İrina Agrba, Sergey Bagapş’ın Abhazya’ya oldukça zorlu iç siyasi gelişmelerin olduğu bir dönemde başkanlık yaptığını düşünüyor. Rosbalt’a verdiği röportajda Agrba, önceki başkan Vladislav Ardzınba’nın görevden ayrılmasının ardından Devlet Başkanı olan Bagapş’ın Abhazya toplumunu için bir tür birleştirici olduğunu söyledi.

 

Agrba “Bizler, yani onu destekleyenler, kadro politikası da dahil olmak üzere daha sert, daha kararlı olması gerektiğini düşünüyorduk, ancak şimdi çok iyi anlıyoruz ki, var olan durumda onun takındığı tavır daha doğru idi. O ateşle oynamayı istemedi ve iyiliği ile durumu yumuşattı. Bunun sayesinde Abhazya toplumu birbirini anlama ve demokratikleşme adına çok şey kazandı.” dedi.

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Bölgesel Güvenlik ve Kafkasya Merkezi’nden Vadim Muhanov, Rosbalt’a yaptığı açıklamada, Sergey Bagapş’ın ölümünün ardından Abhazya’da istikrarsızlık doğuracak herhangi bir önkoşul bulunmadığını belirtti. Muhanov’a göre Bagapş iyi işleyen devlet mekanizması gibi değerli bir miras bıraktı.

 

Muhanov, “Ben şu anda başlayacak dönemle ‘Bagapş dönemi’ni ayırmıyorum, çünkü başkan değişecek ama çözülmeyi bekleyen sorunlar değişmeyecek. Bu sorunlar; ülkenin uluslararası toplum nezdinde tanınması, sınırların belirlenmesi, Rusya Federasyonu ve diaspora ile işbirliğinin geliştirilmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve ekonomik büyüme. Bu listede ekonomi alanındaki problem öncelikli öneme sahip, çünkü Abhazya’nın ekonomik gelişimi, bağımsızlığının tanınmasının ardından beklenildiği hıza uşamadı.

 

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Karadeniz-Hazar Merkezi Başkanı Eduard Popov da, Abhazya’nın ikinci Devlet Başkanı Bagapş’ın ölümünün ardından ülkedeki siyasi hayatta ciddi değişiklikler beklememek gerektiğine inanıyor. Popov, “Abhazya siyaset sistemi yeterince sağlam. Ülke şimdi Sergey Bagapş’ın kendinden sonra bıraktığı ekibin eliyle gelişecek” dedi.

 

Popov’un uyarısına göre, ülkenin yeni başkanının zor şeyler yapması gerekmeyecek, en iyi politika onun başlanan şeyleri geliştirmesi olacaktır. Ancak, istikrarın, siyasi durgunluk anlamına geldiği düşünülmemeli. Abhazyalı siyasetçiler çok keskin olmasa da siyasi yaşamı geliştirmeyi ve değişim istiyorlar. Bununla birlikte yönetim temsilcileri ve uzlaşmaz muhalefet sıkça bu değişikliği farklı anlıyor.

 

İrina Agrba, yönetimin kadro politikasının ciddi şekilde revizyona ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Bunun dışında, Agrba’ya göre, muhalefetin sorumlu ve yapıcı olması gerekiyor. Agrba, “Muhalefet ve yönetim arasında çıkan anlaşmazlığın Abhaz halkının birbirine karşı büyük gruplar halinde saldırganlığına neden olmamalı. Sergey Bagapş’ın birçok hareketi gereken önemi görmedi. O bir Hıristiyandı, iyi biriydi ve onun herkesi affedişi birçoklarınca zayıflık olarak değerlendirildi. Bugün ise Abhazya’da yönetimi sağlamlaştırmak lazım.” dedi.

 

Gözlemciler Abhazya’daki iç durumu -oldukça tahmin edilebilir şekilde- böyle değerlendiriyor. Ancak doğu komşusu tarafından sınırdaki durum hakkında aynı şeyi söylemek mümkün değil.

 

Muhanov, “Komşu Gürcistan tarafından durum kesinlikle tahmin edilemiyor. Sınırda sürekli çatışmalar, silah sesleri yaşanıyor ve güvenlik faktörü Abhazya üzerinde Damokles’in kılıcı gibi asılı duracak” dedi.

 

Görülen o ki, eski ‘büyük kardeş’ ‘ihmal edilen küçük kardeş’ üzerindeki otoritesini geri kazanma gayretini bırakmayacak. Bu, Gürcistan’ın sınır provokasyonlarına başvurabileceği ve hatta kendine, Abhazya’da ve Rusya’da müttefikler araması anlamına geliyor.

 

Bununla birlikte, Tiflis’te Mikhail Saakaşvili ‘hüküm sürmeye’ devam ettiği sürece Gürcistan’ın ne Sohum, ne de Moskova’da müttefik bulma şansı yok. Gürcü uzmanlar, Gürcistan’ın Abhazya’da hiçbir etki yapamadığı yorumunu sebepsiz yapmıyorlar. Tiflis siyasetçilerine sadece, kendilerini ilgilendirmiyor tavrı takınarak, Sohum’da yapılacak Devlet Başkanlığı seçimleri ve olayları ‘görmezden’ gelmek kalıyor. Ve doğru olan da bu. Herkes kendi iç işleri ile ilgilensin ve komşuya daha az karışsın.

 

01.06.2011  Ajans Kafkas